Wegenbelasting

Wegenbelasting (ook wel: motorrijtuigenbelasting) is verplicht voor elke auto. Het tarief is vastgesteld door overheid en provincie (d.m.v. de provinciale opcenten). Een tabel met de wegenbelasting tarieven kun je downloaden bij de Belastingdienst.

Hoeveel wegenbelasting je verschuldigd bent is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn van belang:

  • Het soort voertuig
  • Het gewicht van het voertuig
  • De provincie waarin je woont
  • Het soort brandstof

Zuinige auto's

In 2014 zijn de regels voor zuinige personenauto's aangescherpt: Pas bij een CO2-uitstoot van maximaal 50 g/km hoeft geen wegenbelasting meer te worden betaald.

Oldtimers

Vanaf 2014 zijn alleen oltimers ouder dan 40 jaar altijd wegenbelastingvrij. Voor oldtimers tussen de 26 tot 40 jaar (die op benzine rijden) geldt een aangepast tarief als er in de wintermaanden niet mee wordt gereden.

Vaste lasten

Wegenbelasting is een van de vaste lasten van een auto waar je geen invloed op hebt, het tarief is door de overheid vastgesteld. Zelfs overstappen op een CO2-zuinige auto helpt in de toekomst niet meer, de vrijstelling hiervan wordt vanaf 2014 afgebouwd. Waar je wel nog invloed op hebt zijn de kosten die je kwijtbent aan je autoverzekering. De tarieven voor de (verplichte) WA-verzekering voor auto's lopen ontzettend uiteen. Met het vergelijken van autoverzekeringen en het kiezen van een goedkope autoverzekering kun je dan ook tientallen euro's per maand besparen.